Sugestije i zamerke

Primedbe, sugestije, komentari

U cilju unapređenja servisa KoBSON-a svim našim korisnicima omogućeno je da javno iznesu svoj stav. Sve sugestije, zamerke, predlozi i komentari su dobri došli. Ukoliko ne želite da se u okviru komentara vidi Vaše ime, molimo Vas da to naglasite. Komentari se ne objavljuju automatski, već tek nakon potvrde moderatora ovog dela sajta.

Vaš e-mail (*)

Vaše ime (*)

Tekst komenara (*)

Postojeći komentari

prema temi komentara

ISI liste (SCI liste) i impakt faktori

Nina (11.07.2016)

Poštovani, vidim da je u februaru postavljeno pitanje u vezi sa časopisima indekisranim u ESCI (Emerging Sources Citation Index). Da li sada imate neke informacije o njihovom vrednovanju? Hvala i srdačni pozdravi, Nina

Odgovor
Radove referisane na ESCI listi u ne uključujemo u bazu Naši u WoS, iz razloga što ova baza privremeno okuplja časopise koji još uvek nisu prošli čitav proces evaluacije za uključivanje u redovne baze (SCIe, SSCI, AHCI), već samo prvi korak. KoBSON se ne bavi vrednovanjem, iz tog razloga smo, na našem portalu, oformili stranicu: Ko zna o vrednovanju , na kojoj postoje svi korisni linkovi i adrese u vezi sa o kategorizacijom časopisa i vrednovanjem naučno-istraživačkih rezultata za konkretnu oblast.


Razno

Bane (23.06.2016)

Postovanje. Da li se casopis International Journal of Management, Accounting and Economics (IJMAE) moze staviti pod kategoriju M24?

Odgovor
KoBSON se ne bavi vrednovanjem časopisa. Mi samo prikazujemo podatke o IF, JCR rangu časopisa (onako kako ih publikuje njihov izdavač - Thomson Reuters) kao i podatke o njihovoj elektronskoj dostupnosti. Iz tog razloga smo, na nasem portalu, oformili stranicu: Ko zna o vrednovanju , na kojoj postoje svi korisni linkovi i adrese u vezi sa o kategorizacijom časopisa i vrednovanjem naučno-istraživačkih rezultata za konkretnu oblast.


ISI liste (SCI liste) i impakt faktori

srecko lekic (02.06.2016)

Kada se ocekuje lista IF za 2015?

Odgovor
Objavljivanje imapkt faktora za 2015. godinu u bazi JCR očekuje se krajem juna ili početkom jula 2016. godine.
Iskustvo iz prethodnih godina je sledeće: JCR za 2014 objavljen je 19. juna 2015, JCR za 2013 objavljen je 30. jula 2014, JCR za 2012 objavljen je 19. juna 2013, JCR za 2011 objavljen je 28. juna 2012... Očekujemo da će i naredne godine biti u julu.


ISI liste (SCI liste) i impakt faktori

Slobodan Sekulic (02.05.2016)

Postovani zasto je casopis Acta Bioethica predstavljena kao dva casopisa kada je u pitanju jedan casopis? Acta Bioethica (vidi ISSN 0717-5906) Acta Bioethica (vidi ISSN 1726-569X)

Odgovor
Časopis Acta Bioethica je 2012. godine promenio ISSN, te se iz tog razloga u bazi nalazi isti naziv sa starim i novim ISSN-om, a link "vidi" predstavlja vezu, ponajviše za vrednosti IF, jer se radi o istom časopisu.


Razno

Uroš Lačnjevac (06.04.2016)

Poštovani, Novi brojevi časopisa ACS Catalysis nisu dostupni. Molim vas proverite. Srdačan pozdrav, Uroš Lačnjevac

Odgovor
Pristup ACS servisu je bio privremeno ukinut, te iz tog razloga nisu bili dostupni radovi iz navedenog časopisa. U toku jučerašnjeg dana pristup je ponovo uspostavljen i svi ACS sadržaji su dostupni. Zahvaljujemo na obaveštenju i razumevanju.


Razno

Zoran Saponjic (05.04.2016)

Postovani, kada se moze ocekivati pristup ACS sadzajima?

Odgovor
Na osnovu komunikacije sa izdavačem, očekujemo ponovno uspostavljanje pristupa ACS sadržajima u narednih 48 časova. Unapred zahvaljujemo na razumevanju i strpljenju.


Dostupnost časopisa

Nataša Rosandić (23.03.2016)

Poštovani, pokušavam da nabavim jednu knjigu, ali ne mogu da se ulogujem na ProQuest. Knjiga je dostupna preko EEBO ali je takođe potrebno logovanje preko institucije. Da li postoji mogućnost da se ulogujem od kuće?

Odgovor
Sadržaji servisa ProQuest nisu dostupni posredstvom KoBSON-a. Sve naslove knjiga, koji su dostupni posredstvom KoBSON-a, možete pretražiti u okviru servisa EleKnjige na KoBSON stranici. Korišćenje dostupne literature u punom tekstu omogućeno je sa Akademske mreže Srbije, a pravo na korišćenje KoBSON-a od kuće imaju svi stalno zaposleni u akademskim i naučnim institucijama čiji je osnivač Republika Srbija (Kome je KoBSON dostupan).


ISI liste (SCI liste) i impakt faktori

Nebojša (06.02.2016)

Poštovani, Thomson Reuters sada ima i ESCI (Emerging Sources Citation Index) koja je isto u Web of Science. Zanima me da li radovi u časopisima sa ove liste će ulaziti u bazu Naši u WOS i kako se boduju?

Odgovor
Za sada ove radove ne uključujemo u bazu Naši u WoS, iz razloga što baza ESCI privremeno okuplja časopise koji još uvek nisu prošli čitav proces evaluacije za uključivanje u redovne baze (SCIe, SSCI, AHCI), već samo prvi korak. Koja je sudbina ovih časopisa nakon konačne evaluacije, da li radovi ostaju u bazi iako je časopis ispao sa liste (po formulaciji "Dropped") ili ne, još uvek nam nije potpuno jasno. Iz tog razloga smo kontaktirali nekog iz WoS-a i očekujemo odgovor koji će nam razjasniti nastalu situaciju. Što se tiče vrednovanja ovih radova, KoBSON se ne bavi vrednovanjem, te smo u cilju pomoći, na našem portalu, oformili stranicu: Ko zna o vrednovanju, na kojoj postoje svi korisni linkovi i adrese.


Razno

Ivana (16.12.2015)

Pisem sa fakulteta posto ocigledno samo to i mogu jer od pretrage casopisa nema nista... sa podesavanjem proksija, bez podesavanja - nista i opet nista. Uvek me vraca na pocetak. Sve u svemu velika nula. Kobson=gubljenje dragocenog vremena. Dobro da nije uslov TOR pretrazivac da pristupim jednom budjavom casopisu sa vaseg budjavog sajta.

Odgovor
:-(


Razno

Biljana (13.12.2015)

Molim vas da mi razjasnite kako se vrednuju konferencijski zbornici radova koji su indeksirani na Thomson Reuters listi. Da li postoji zvanična odluka Ministarstva u vezi sa time i, ako postoji, gde se može pronaći? Mnogo hvala!

Odgovor
KoBSON se ne bavi vrednovanjem časopisa. Mi samo prikazujemo podatke o IF, JCR rangu časopisa (onako kako ih publikuje njihov izdavač - Thomson Reuters), kao i podatke o njihovoj elektronskoj dostupnosti. Iz tog razloga smo, na našem portalu, oformili stranicu: Ko zna o vrednovanju, na kojoj postoje svi korisni linkovi i adrese u vezi sa o kategorizacijom časopisa i vrednovanjem naučno-istraživačkih rezultata za konkretnu oblast.