Kako smo rasli

Iz istorije KoBSONa

Prva veb stranica za objedinjavanje svih informacija o naučnim časopisima pojavila se 12. oktobra 2001. godine, i u sebi je sadržala podatke o dostupnim časopisima u papirnoj formi (InoČas), i početnim aktivnostima vezanim za formiranje konzorcijuma. Zaštitne boje KoBSONa su tada određene, i sa manjim "iskakanjima" su se zadržale do danas.

Nešto malo bolje

Godina 2002 se može smatrati našom godinom rođenja. Te godine smo prvi put dobili bužet od Ministratsva za nauku, postali smo članica eIFL-a, zaposlili smo nove kolege i po prvi put smo zaposlili programera. To je i godina kada zvanično formiramo konzorcijum i postajemo prepoznatljivi pod imenom KoBSON. Veb stranica u novom ruhu pojavila se 20. novembra 2002. godine.

Kišobran svi prepoznaju

Kolege koji su 2002. bili početnici u toku 2003. počinju da proizvode ideje i da ih realizuju. Tu, 2003. godinu pamtićemo po tome što smo dobili "ozbiljan" budžet od Ministarstva, što smo kupili "ozbiljan" server, i što smo za dizajn veb stranice angažovali profesionalnog dizajnera. Najveći broj naših korisnika je prvi put počeo da koristi KoBSON u ovoj formi. Stranica se pojavila 11. decembra 2003.

Dizajn stranice nije menjan, samo su unapređivane usluge. Značajna je i godina 2005. kada je omogućen udaljeni pristup ("od kuće"), što je doprinelo većoj posećenosti i iskorišćenosti. KoBSON danas ima grupu prijatelja, a koje koristi prilikom unapređivanja svojih usluga. Oni su posebno doprineli u formiranju poznate "zeleno-plave" tabele koja prikazuje pozicije časopisa u okviru naučnih disciplina.

 

Ako Vas zanima kako su Vaše veb stranice rasle pogledajte u WayBackMachine.