Vesti - arhiva

2017

Ko koristi KoBSON u novogodišnjoj noći?

Po višegodišnjoj tradiciji KoBSON tim nagrađuje svoje prve korisnike u novoj godini. Ove godine KoBSON kišobranom reklamiraće nas korisnik sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu koji se na našu stranicu prijavio tačno u ponoć. Čestitamo :)

(objavljeno 09.01.2017.)

Radionica namenjena uredništvima naučnih časopisa iz Srbije

Za sredu, 11. januara 2017. godine, zakazana je četvrta po redu radionica namenjena uredništvima naučnih časopisa iz Srbije. Radionica se realizuje u okviru EIFL projekta "Revisiting Open Access Journal Policies and Practices in Serbia".

Tema radionice je „Open Journal System - Instalacija sistema za izdavaštvo i menadžment naučnih časopisa“ i o njoj će govoriti Zorica Janković iz Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković" i Vaso Manojlović iz Instituta za tehnologiju nuklearnih i drugih mineralnih sirovina.

Open Journal System je softver otvorenog pristupa, koji je razvila neprofitna inicijativa istraživača Public Knowledge Project sa sedištem u Kanadi s ciljem da se ponudi platforma za vođenje  i izdavaštvo naučnih časopisa. Softver zadovoljava sve visoke međunardone standarde i koristi ga preko 10.000 časopisa otvorenog pristupa. Na prvoj radionici vezanoj za ovaj sistem učesnici su se kroz praktičan primer upoznali sa instalacijom softvera, kao i sa administratorskim podešavanjima, dok se ova radionica bavi time kako jedan urednik obavlja svoje zadatke u okviru ovog sistema.

Radionica se održava u Narodnoj biblioteci Srbije (elektronska učionica 236), sa početkom u 11 časova. Vreme predviđeno za predavanje je dva sata.

Pozivamo sve zainteresovane izdavače i urednike naučnih časopisa da se prijave putem mejl adrese oacasopisi@nb.rs, slanjem svojih ličnih podataka (ime i prezime, mejl adresa) i naziva časopisa ispred koga se prijavljuju. Broj mesta je ograničen.

(objavljeno 04.01.2017.)